Cat de important este sa ai o casa in proprietate?
Sincer sa fiu, am mai scris pe tema asta si mereu caut sa vad daca am sau nu dreptate in ceea ce priveste investitia imobiliara. Stiu pe propria-mi piele ca o casa in plus inseamna si o problema in plus. Dar la fel de bine stiu ca a sta cu chirie nu e tocmai placut, mai ales cand suma ramasa dupa ce platesti chiria impinge traiul de zi cu zi la limita. Mai nou ma gandesc sa-mi iau o garsoniera in Bucuresti, pe care sa o inchiriez. DA, stiu sa calculez randamentul unei investitii imobiliare [ acel YIELD ] de care vorbesc analistii din domeniu.
Cat de important este sa ai o casa in proprietate?
Avantajele si dezavantajele unui imobil proprietate persoanala variaza in functie de locatie – adica oras si zona. Adica fix cum variaza si pretul acestora. Un credit pe 30 de ani inseamna un angajament destul de riscant, pentru ca pe de o parte te leaga de acea locatie si investitia se amortizeaza greu. Pe de alta parte, desi iei creditul pe 30 de ani, amortizarea ar trebui sa vina in 15 ani – cel putin asa zic analistii imobiliari. Randamentul investitiei se calculeaza anual. Metoda de calcul YIELD-ului e simpla: imparti venitul net la cheltuiala totala [ investitie ].
O casa in Bucuresti sau un alt oras universitar aduce aproape garantat un venit din chirie – mai mic sau mai mare, in functie de anumiti parametri. Dar cel mai important este sa ti-o permiti, adica sa ai cu ce sa o cumperi. Este creditul o solutie buna? DA, daca nu ai un salariu care s-ti permita sa strangi banii pentru casa/apartament in maxim trei ani. Avantaj salariati! Azi poti imprumuta maxim 140.000 de euro, nu tare mult pentru Bucuresti sau Cluj. Ca sa poti face asta ar trebui sa ai un venit de peste 1000 de dolari in cazul unui credit mai mic, sau 1000 de euro pentru unul mai mare. As zice ca ma incadrez la ala mare, dar merita oare? Daca o poti inchiria si o poti amortiza in 15 ani, se pare ca raspunsul este afirmativ.
Cat este o chirie in Bucuresti? Pai de la 500 de lei pe o camera intr-un apartament pe care-l imparti cu mai multe persoane si pana la sute de euro sau chiar peste o mie! Inteleg ca o garsoniera se inchiriaza in Bucuresti cu sume ce variaza intre 200 si 300 de euro pe luna. Mergand pe valoarea minima si sperand la un grad de recuperare de 100% in 15 ani, o garsoniera ar trebui sa coste 200 x 12 x 15 = 36.000 de euro. Luata cu credit, devine accesibila.