Ce inseamna meltean

Am tot auzit zilele astea la Dana Budeanu expresii care contin cuvantul meltean si apoi mi-am adus aminte ca au fost cateva intrebari aici pe site legat de sensul cuvantului. A fi meltean inseamna a fi necioplit. Cred ca daca au zis ca daca te fac taran fac discriminare, uite ca au inventat un nou cuvant: meltean. Hai ca am mai lamurit o curiozitate lingvistica. Daca m-as referi la Dana Budeanu as zice ca ea e melteana, dar cuvantul asta nu are feminin, asa ca sinonimul ar fi buda. Dar nu zic, ca acesta ar fi un pamflet si nu ar mai trebui sa invatam limba romana impreuna.

Ce inseamna meltean

A fi meltean nu se confunda cu a fi mitocan, al carui sens era inainte legat de cei ce locuiau la periferia oraselor. Cum astia erau cam neciopliti, iata si sensul modern al cuvantului. Totusi meltean poate sa insemne si ca esti badaran, mojic [ aici e o alta discutie, in Republica Moldova exista mujic – adica barbat, desi clar ca tot un fel de badaran ar fi.

Unii cred ca badaran – un fel de meltean, ar veni din limba maghiara, e posibil – nu zic NU fara sa stiu. Dupa dictionarul maghiar insa sensul ar fi acela de stupid. Acum nu stiu cat de apropiat este sensul de cel de meltean sau badaran. In fine, ajunge cu exemplele si sa trecem la alte cuvinte care va intereseaza, ma voi stradui sa va explic cat mai corect sensul lor. Sa aveti spor si sa tineti aproape de site-ul nostru, macar pentru rubrica de gramatica.

Meltean

Ce înseamnă meltean – uite unul din Cluj

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.