Ce înseamnă paguba-n ciuperci

Hai sa vedem ce inseamna paguba-n ciuperci, de unde vine expresia si cand o folosim ( corect! ). Stim deja ca atunci cand nu ne pasa de ceva folosim expresia, in sensul ca nu suntem afectati de consecintele acre ar putea urma. Daca nu are importanta ceva, spunem: paguba-n ciuperci, pierderea nu este importanta. Dar de unde vine expresia? De la faptul a dupa ploaie vine o abundenta de ciuperci, deci se recupereaza usor paguba respectiva. Abundenta din padure te face sa nu-ti faci griji daca ai pierdut cateva, asa cum are balta peste se refera cam la acelasi lucru.

Ce înseamna paguba-n ciuperci

Cand vrei sa-i arati cuiva ca nu-ti pasa, spui evident paguba-n ciuperci, astfel iti ararti indiferenta fata de pierderea suferita. Provenienta cuvantului paguba este limba slavona, a nu se confunda cu limba rusa. Expresii echivalente: atata paguba, mare paguba. Dar sa nu uitam ca mai este o expresie interesanta: a fluiera a paguba. Aici intelesul este disputat. Fie anunti prin fluierat ca urmeaza sa pierzi ceva, fie iti manifesti parerea de rau fluierand.

Cel mai des se intelege prin a fluiera a paguba ca prevestesti ceva rau. Asta pentru ca fluieratul era de obicei ceva rau, stim a se interzie a face asta in lacasuri bisericesti, etc. Asadar sensul negativ ar putea veni de aici. Spre deosebire, paguba’n ciuperci arata nepasarea fata de ceva ce ar trebui sa fie negativ.

In speranta la lectiile noastre de limba romana va sunt de folos, daca mai aveti intrebari despre expresii romanesti, nu exitati sa ne spuneti asta printr-un comentariu. Vom posta raspunsul intr-un nou articol, indiferent cat de minuscul ar fi interesul pentru acel subiect. E bine sa stim, asadar noi postam periodic raspunsuri la cerintele voastre.

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.