Ce’are ma francezii astia?

Am eu impresia sau fantujii astia nu au ce face si ce le trece lor prin cap: greva si bataie cu politistii. Fara proteste la Paris ai impresia ca nu esti unde trebuie, o fio de la Charlie Hebdo ala, sau se insoara Macron a doua oara? Nu neica, asa sunt ei frantujii, sange latin amestecat cu cocosul galic. Nu e an fara proteste in Franta, acum am inteles ca e ceva legat de pensii. Pai daca faceam noi asa ne mutam la cort in Piata Victoriei – am mai caut asta pe vremea lui Basescu si a lui Iliescu, da la Universitate.

Ce’are ma francezii astia?

S-a trezit cocosul la farntuji, alta explicatie nu gasesc la ce se intampla in Franta de cativa ani incoace. La ei nu vine Craciunul, Mos Nicolae a dus lacrimogene in loc de croisante? Auzi la ei, greva generala impotriva noilor legi ale pensiei. Adica am inteles ca ala de se insura cu maimuta octogenara vrea sa dea o lege care sa faca mai putune categorii de pensionari. Ca cica au si ei o gramada de tipuri de pensii [ or avea si speciale?  ca la noi], vrea omu’ sa le simplifice, iar astia fac greva.

Da la ei nu ies pensionarii la proteste ca la noi, la ei ies tinerii – nu orice fel de tanar, mai degraba emigranti. Asa e la ei, ca ei sunt civilizati, nu ca noi. Pai frantujii au Sorbona, au Champs-Élysées – un fel de bulevardul Kiseleff de la noi. Acu si noi suntem tari ca fularul, cel mai fain bulevard din capitala pe care defilam de ziua Romaniei, are nume de rus! Pai ce, ne jucam sau ce? [ Poza vad ca e de la Publika – Republica Moldova – atat m-a dus capul pe mine, acum nu o mai schimb! ].

Franța 2019

Greva și proteste în Franța, decembrie 2019

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.