Cine si cat plateste pensie alimentara

Am primit sute de intrebari legate de pensia alimentara, cine plateste si cui, cat plateste si ce se intampla daca nu platesti pensia alimentara – mai corect spus pensia pentru intretinerea copilului [ nu neaparat minor ]. Haiu sa le lamurim pe rand, ca sa fie clar pentru toata lumea.

In primul rand pensia alimentara e platita de unul sau chiar de ambii parinti – caz mai special, in care Autoritatea tutelatra decide ca familia nu aloca suficienti bani minorului – chiar si in cazul in care acestia nu sunt divortati sau despartiti in fapt. Cea mai larga raspandire o au insa cei ce sunt divortati sau despartiti in fapt. Pensia alimentara este un drept al copilului, neavand nimic comun cu pot sau nu pot, am sau nu am.

Deci ca sa tragem o prima concluzie: oricare din parintii coplilului, mama sau tatal poate cere de la sotul [ sotia ] care nu-si indeplineste indatoririle de parinte pensie alimentara – pensie de intretinere minor. Aceasta se plateste in functie d evenit si de numarul copiilor aflati in intretinere – nu din casatorie, asa cum cred multi dintre cei ce intreaba.

Pensia alimentara poate ajunge pana la jumatate din venituiri! In general se plateste pensie alimentara o patrime din veniturile nete in cazul unui singur copil aflat in intretinere, o treime in cazul a doi copii – cate o sesime pentru fiecare si se ajunge la jumate pentru trei sau mai multi copii. Desi in mod normal pensia alimentara este egala pentru fiecare copil, in functie de caz ea poate fi mai mare sau mai mica, cu condita sa nu se depaseasca coantumul maxim per total!

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.