De ce este șofranul asa de scump?

Cine nu stie experesia romaneasca: ce stie taranul ce-i șofranul? Acum banuiesc ca sunt destui corporatisti care au aceiasi problema, asa ca pentru inceput o sa venim cu „definita”: sofranul este un condiment foarte scump, cel mai scump din lume de fapt, de aici ii si vine numele de aurul rosu. Mai sunt condimente scumpe, am mai scris noi parca despre semintele de Aji Charapita, care chiar daca nu sunt la fel de scumpe ca sofranul, tot costa o avere. Un kilogram de sofran costa pana la 40.000 de euro! Iti dai seama ce de bani am face daca am avea macar un kilogram pe balcon?

De ce este șofranul asa de scump?

Dar de ce este șofranul asa de scump? Pai pentru ca se culege doar manual, iar pentru a strange un kilogram este nevoie de 150.000 de flori. Iar de la ele se culeg doar cele trei stamine, asta doar odata pe an. Ati prins ideea, da. Initial sofranul era folosit in Perisa drept condiment pentru mai marii statului. Daca poti cultiva Aji Charapita chiar si pe balcon, sofranul nu se poate cultiva la noi. Asta chiar daca ai facut repede un calcul si ti-a iesit ca daca ai avea 2 kilograme de ardei iute sau unul de sofran, ti-ai lua o garsoniera lux sau un SUV.

Daca sofranul ari fi fost doar un condiment, probabil ca nu ar fi fost mare lucru, ne lipseam de el si gata. Dar recent studiile au aratat ca acesta are si proprietati curative. Iar cum stresul este boala secolului, numai bine ne-ar prinde niste sofran. Te pui pe cules din septembrie si pana in noiembrie, stragi un kilogram de pistile si esti aranjat. Nu mai zic de alte proprietati miraculoase ale sofranului, este suficient sa va zic ca nici macar nu trebuie sa consumi mirodenia, poti mirosi floarea aia albastra si ai scapat de orice stres.

Ziceam mai sus ca sofranul nu creste in Romania, dar asta nu i-a impiedicat pe unii intreprinzatori sa incerce. Vestea mai putin buna este ca acesti investitori nu sunt romani, ci veniti aici atrasi de hectarele nesfarsigte de campuri nelucrate. Avand in vedere pretul mare al sofranului, cine stie, poate se gasesc si muncitori – daca nu, aducem din est, ca sunt mai harnici si mai putin pretentiosi. Doar ca investitia nu este chiar asa de mica, cum ar fi in cazul semintelor de Aji Charapita.

Oltenii au fost primii care au vazut sofran la ei pe camp, la Bustuchin. Au rasarit peste 20 de hectare cu flori violete, iar in Caraş-Severin la Berzovia deja afacerea a inflorit. Plantarea bulbilor de sofran se face in august iar din septembrie incepe culesul florilor si de face pana in noiembrie. Evident, daca nu da inghetul.

șofran

De ce este șofranul asa de scump?

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.