De ce nu stiu maghiarii limba romana

M-am uitat la cateva emisiuni unde se incerca sa se raspunda la intrebarea: de ce nu stiu maghiarii limba romana, evident cu trimitere la cei din secuime. Ce fac parintii care vor sa-si invete copii o limba straina? Pai ii trimit la licee cu predare in limba respectiva. Ce fac maghiarii? Pai scot toate materiile in limba maghiara, ca sa le fie greu elevilor sa se acomodeze cu limba romana. Cam asta e ideea, acasa nu vorbim romaneste, pe strada la fel si la scoala la fe. Atunci cum sa o invatam? Nici la televizor nu ne uitam la emisunile in limba romana, devenind imposibil sa invatam limba!

De ce nu stiu maghiarii limba romana

Cat o fi de important ca maghiarii din Harghita si Covasna sa invete limba romana? La asta va raspunde probabil istoria viitoare, momentan stam si discutam degeaba. Maghiarii din cele doua judete nu prea vor sa invete romaneste, iar daca apoi au probleme de integrare, ghici cine-i de vina? Romanii, evident. Pe de alta parte unora le convine situatia, pentru ca evident acesti maghiari nu vor „emigra” in zonele preponderent romanesti. O situatie win – win ar zice unii.

Am vazut maghiari care vorbesc mai bine romaneste decat multi dintre romani, rad de cei din urma, pentru ca nu-i asa, chiar e de ras. Am trecut de cateva ori prin Harghita si Covasna, nu am avut probleme cu limba, dar nici nu am stat sa verific cum stau treburile. Am luat niste kurtos kalacs si asta a fost tot. Nu am mers la Kaufland sa verific cum stau treburile, pentru ca si daca as descoperi ca nu ma descurc, la ce mi-ar folosi? Sa mai fac si eu un video, sa-l pun pe YouTube sau pe FaceBook?

Cat de important este ca maghiarii din Harghita si Covasna sa invete limba romana? Eu zic ca nu e important, daca ei nu-si doresc asta. Punct! O sa-i oblige discutiile astea? NU, pentru ca ei asa cred, ca nu le trebuie.

Stema Transilvaniei

De ce nu știu maghiarii limba romana

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.