Din nou despre munca de bona

Periodic am ce am si mai scriu despre anunturile de angajare ca bona in Germania sau chiar in Romania sau alte tari din Uniunea Europeana. Va prezint anuntul de mai jos, nu scrie cand incepe programul, ci doar ca teoretic este terminat la ora 14. Nu sunt specificate zilele de munca, cate zile pe saptamana. Nimic despre asigurari, somaj, etc. Ce nu-mi place la astfel de anunturi? Ca ti se fac socoteli pe banii si munca ta. Mai exact se crede ca omul traieste cu casa, masa si atat. Iti raman 300 de euro curati, ce pretentii mai ai?

Din nou despre munca de bona

OK, te angajezi bona in Germania, daca e cazul interna, dar normal ar fi sa ti se dea de ales: sa zicem salariul minim pe economie, angajat legal. trecem peste faptul ca se cauta mereu sa se angajeze din Romania nu pe plan local, ca sunt o sumedenie de familii la care sotia sta acasa. Dar stie limba, ceea ce bona de acasa nu are cum – in majoritatea cazurilor. Deci unde se angajeaza de la ora 15 sa zicem? Nicaieri!

Alta treaba care ma deranjeaza este abrodarea de genul: te angajez interna, iti dau doar 300 de euro ca ai casa si masa asigurate. Nu sefule, imi dai de ales, salariu intreg si imi vad de viata mea asa cum stiu, sau uite, cazare si masa si iti dau mai putin. Ca tu nu dai nimic in plus cand o iei in casa, cu mici exceptii – masa si sa zicem curent si apa pentru cat persoana nu are grija de cel mic. Daca ii dai de ales, atunci poate fi ok, dar asa sa fim seriosi, crezi ca bona respectiva nu mai are nevoie de nimic altceva in afara de mancare si cazare?

Principiul asta ca ramai cu banii in buzunar daca ai casa si masa asigurate nu merge, de aceea s-au inventat deplasarile, cazare oferita de firma, ca in cazul sezonierilor din agricultura. Nu le zici: pai va dam cazare, nu vrei la jumate de salariu. Am vazut cum au plecat cei 13 romani de la fermele din Germania, chiar daca le-au deschis magazine in ferma, cu preturi triple!

In anunt nu este specificat orasul, sunt orase unde chiria poate costa 700 de euro si orase unde poti sta cu 400 de euro pe luna. Daca stai la comun, sunt destule astfel de oferte, poti ajunge la o chirie de 250 – 300 de euro, aduni cei 300 salariu, plus 250 sa zicem pe mancare si ai 850 de euro net – asta daca ti se fac acte, ca s-ar putea sa te trezesi ca nu esti nici asigurat, nici cu vechime in campul muncii sau dreptul la somaj.

Bona Germania

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.