Din nou despre pensiana alimentara

Asa cum am mai spus in articolul despre calculul pensiei alimentare, aceats ase calculeaza fie la venitul net al paratului – acesta poate fi tatal sau mama, depinde cine depune plangerea – fie la minimul pe economie – teoretic tot la net, pentru ca in cazul in care s-ar calcula la burt, din 2000 de lei minimul pensiei alimentare ar fi 25% adica 500 de lei, ceea ce nu este chiar corect. Pentru a fi siguri ca se calculeaza corect, mergeti la procesul de abandon de familie care v-a fost intentat de sot.

Din nou despre pensiana alimentara

Adrian ne scrie: Buna ziua. Am o hotarare judecatoreasca prin care platesc pensie alimentare 25% din salariul net. Am ajuns la o intelegere cu fosta sotie si este deacord sa platesc o suma fixa, adica mai mica de 25%. Am vorbit cu un notar si mi-a spus ca nu este posibil. In ce conditii as putea diminua cei 25% si pe ce cale. Multumesc!

Evident ca nu este posibil sa platiti pensie alimentara mai putin de 25%, daca v-ati inteles cu mama, platiti suma cat trebuie si ea sa va returneze diferenta! Este singura cale ce nu poate fi atacata in instanta.

Ruxandra:

Buna seara, cCe se intampla in cazul in care, sotia (in grija careia este minorul) a stabilit de comun acord sa nu fie platita pensie alimentara isi schimba unilateral decizia? Un alt detaliu, tatal are venit zero si locuieste in Republica Ceha. Pensia se calculeaza pe salariul minim din Romania sau din Rep. Ceha? 0 in amble cazuri pentru tata. Multumesc !

Pensia se caluleaza la cei fara venituri la venitul minim din Romania. Daca nu aveti dovezi cat castiga in Cehia, ramane la venitul din Romania. Zero nu este acceptat de lege, desi evident ca poate trai cu acest venit dar din veniturile sotiei/sotului sau a aprtenerului de viata.

Nicoleta: Buna ziua. As dori sa va adresez o întrebare. Am divorțat în anul 2014 de comun acord la notar având custodie comuna și un acord privind atât obligațiile tatălui cat și ale mele. Acest acord prevede ca ne vom ocupa de copil în cote egale. In acest moment eu cu fetita nu mai locuim în tara. menționez de asemenea ca tatăl a trimis bani de 3 ori în 2 ani dar în rest nimic. Personal nu ma interesează banii ci faptul ca refuza sa își respecte acel contract. Anul trecut l-am rugat sa și petreacă 2 săptămâni cu ea eu nu am putut sa îmi iau concediu decât FF târziu. A refuzat pe motiv ca merge în tara sa își facă analize ca este FF bolnav și surpriza omulețul împreună cu aleasa inimii concediu mare, munte și poze pe rețele de socializare. Sa inteleg ca aerul de munte și mare l-a vindecat brusc. Nu se poate cu nesimțire sa ignore un acord parafat la notar. Ce pot face în astfel de cazuri. Bani trimite când are chef.posibil sa gândească ca fetita mănâncă se îmbracă din doi în doi.Nu se poate ca un astfel de om sa ignore legea. Si bănuiesc ca sunt ca el multi alții. Sfatuiti ma ce pot face. Multumesc.

Puteti sa-l dati in judecata pentru abandon de familie, insa va trebui sa va asumati riscul ca el sa fie inchis pentru ca nu isi indeplineste datoria de tata. Daca nu plateste timp de trei luni consecutiv niciun ban, puteti depune plangera impotriva lui. Acordul la notar ii foloseste doar lui, nu si dumneavoastra. Pentru pensia de intretinere exista lege!

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.