Discriminare sau nu?

In regulamentul FIFA se stipuleaza:  e interzisa discriminarea sau folosirea cu sens peiorativ a cuvintelor pe baza rasei, culorii pielii sau nationalitatii. Deci teoretic nu poti sa zici romanul ala, ca se considera discriminare. O fi bine, o fi rau, habar nu am. Dar cand ma gandesc ca a fost atat solidaritate cu “Je suis Charlie“, ma pune pe ganduri. O fi zis Coltescu fara sa gandeasca “ala negru”, caci aici e clar – judecam altfel decat in cazul celor de la Charlie Hebdo, cand au ras de profet, ceea ce clar i-a facut pe musulmani sa se simta ofensati. Acolo e arta si e libertatea de exprimare, dar daca intr-un grup de albi e indentificat singurul negru prin culoarea pielii e discriminare.

Discriminare sau nu?

In mod cert si la noi cuvantul tigan este discriminatoriu, pentru ca nu prea ai de ce sa-l folosesti. Oare cuvantul negru este mereu folosit in mod peiorativ? Nu cred, pentru ca la fel cand zici ala chel cand doar unul este in situatia asta dintr-un grup de 10, vrei sa fii concis si sa nu lasi loc de echivoc. Il mai stiti pe Telly Savalas? Si negru si chel! Ma uit la definitie si parca deja am o alta parere despre subiect.

La evrei exista o cutuma: niciodata copilul nu este prost, oligofren, etc. este doar putin incetinit la minte.Eu cred ca deja am ajuns in situatia in care suntem mai catolici decat Papa. Sa faci atata galagie ca a zis Cotescu ala negru, repet – nu a zis-o cu intentie, ca pe o jignire, ci fix ca sa spuna repede cine trebuie sanctionat. Merita Coltescu sa fie tras la raspundere? Probabil DA, ca sa se dea un exemplu. Ar trebui sa se faca asta cu toti cei care discrimineaza, de cele mai multe ori vizibil? DA, eu asa zic. Adica cand ne fac pe noi romanii tigani, pac la buzunar. O vor face? Niciodata, sau ma rog – destul de rar ca sa nu se vada.

Nu sunt asa de sigur ca Pierre Webó nu a jucat teatru, mai ales ca acum UEFA investigheaza si echipa turca pentru acelasi delict: discriminare. Asa-i in tenis, chiar sunt curios care va fi deznodamantul taraseniei de la FIFA.

Poate vrei sa citesti si:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.