Eufemisme

Pentru cine nu stie, eufemismele sunt exprimari mai blande ale unor ganduri mai putin ortodoxe. Adica in loc sa-i zici omului mai animalule, ii zici frumos, magarusule. Ei lasa ca nu asta-i important, ci faptul ca ma gandeam sa scriu ceva mai fin despre un anumit blogger, dar pe masura ce avansez ma lasa puterile.Asa ca sincer sa fiu nu stiu daca pana la final am sa reusesc sa scriu ce voiam sau am sa ma invart in jurul cozii, ca sa mai iasa un articol la numar.

Exemple de eufemisme

Mie cel mai mult imi place eufemismul folosit de o anume etnie pentru progeniturile mai proaste: e mai incet la minte. Dar daca ati auzit de termenul de mai sus, sa va vad ce ziceti despre disfemism? A, este exact opusul, adica in loc sa zici ca e enervat tipul ii zici ipe loc tigan, ca sa se simta si el bine. Am cam dat-o in bara cu ultimul exemplu, dar ati prins ideea, disfemismul este inlocuirea unui cuvant care de obicei nu jigneste cu unul care sa te faca sa te simti – era sa zic prost, enervat. Mai corect ar fi sa zicem ca in loc de crestin sa zici pupator de moaste.

Revenind la tema articolului, eufemismele se mai folosesc si pentru a manipula cumva auditoriul. De exemplu cand zici ca l-ai anaihilat pe dusman parca nu i-ai facut ceva asa de grav ca atunci cand zici ca l-ai lichidat sau l-ai omorat. Poate ca doar l-ai lasat fara posibilitatea de a riposta, desi nihil asta numai de bine nu poate fi, nu-i asa? Tot la categoria eufemisme mai sunt si expresii de genul nu mai esti tanara cum erai odata, adica in loc sa o faci direct baba, o mai indulcesti cumva. Daca vorbeam de disfemisme, aici mi-a venit in cap chestia aia cu bosorogule, in loc de om mai in etate care suna evident mai placut. Uite asa am mai scris o lectie de limba romana pe blogul meu, care sper sa le prinda bine macar celor ce dau BAC-ul!

Vocabular

Exemple de eufemisme si disfemisme

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.