Greseli frecvente de gramatica in limba romana

Cea mai frecventa greseala gasita de mine pe diferite site-uri este scrierea vreo sau vre-o, asta desi este evident ca nu folosim cratima. Nu am inteles de ce se tot greseste la aceste cuvinte simple: vreo, vreun, ca si cum regula nu ar fi tot aceiasi. Incercati sa gasiti regula dupa care sunt formate cuvintele, asta o sa va faca sa gresiti mai putin. Va mai dau un exemplu de greseli: oare cum se scrie corect, „dragele mele” sau„dragile mele” ? Hai ca nu e asa de greu precum pare.

Greseli frecvente de gramatica in limba romana

Cum ziceam mai sus, multi inca nu stiu cum e corect, „dragele mele” sau„dragile mele”, desi daca va ganditi putin, imediat va dati seama. Hai sa judecam putin, plecam de la cuvantul drag, la plural spunem corect dragi, evident ca nu avem cum spune drage! Prin urmare ati inteles din start ca spunem corect dragile mele, iar noi am mai rezolvat o proglema de gramatica in limba romana.

O mai mare importanta o sa dam acum unei expresii des utilizate in vorbirea curenta, desi este evident ca se face o mare greseala: folosirea corecta – decat versus doar. Daca tinem minte ca decat se foloseste in propozitii in care avem forma negativa, nu ne mai incurcam. Nu mai am decat o ora pana la plecare, in schimb mai am doar o ora si jumatate pana cand termin articolul acesta. Gata, inca o problema rezolvata, iar voi ati inteles ca regulile sunt facute ca sa le invatam.

La final sa vedem cum este cu treaba asta: mi-ar placea sa citit mai multe lectii,. sau mi-ar place? Iarasi regulii si putina logica: verbul este a placea, nu a place. Gata, ati mai invatat ceva util, speram ca v-am fost de folos si de data asta, ne auzim – citim – in curand cu lectii noi de gramatica [ cine stie, poate vreti sa deveniti content writer ].

Gramatica

Lecții de gramatica pentru cine are nevoie

Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.