Invata sa scrii corect

Asa cum v-am obisnuit deja, periodic trecem in revista ce am mai invatat la sectiunea de gramatica, iar cea mai noua lectie a fost despre cum se scrie corect dati, desi pare o chestie usoara, peste 1000 de persoane ne-au intrebat saptamana trecuta acest lucru. Am intalnit atat de multe variante corecte dar si gresite, incat am zis sa mai repetam odata cateva reguli despre verbul a da. Incepem cu indicativul prezent: voi dati. Asadar cred ca deja ati inteles cum se scrie corect, iar daca tineti minte asta nu o sa mai gresiti!

Invata sa scrii corect

Variante folosite de cei care ne-au intrebat cun se scrie corect: da-ti-i, desi de exemplu am putea scrie da-ti singur seama unde ai gresit! Adica acel ti este de fapt tu, sati dai tu seama unde ai scris corect si unde ai gresit! Dar daca avem pluralul scriem corect dati-va singuri seama, adica voi. Hai ca nu e chiar asa de greu, nu-i asa?

Alti cititori au intrebat cum e corect sa scriem: manca-ti-as sau manca-mi-ai, iar eu v-am scris aici cum trebuie sa faceti. Nu e tare greu sa inveti limba romana, nu-i asa? La fel avem si la verbul a da: da-ti-as, adica ti de la tie si as la sfarsit. avem aici cu asa zisa inversiune, mai puteam sa zic ti-as da eu dar uite ca nu-ti mai dau! Asadar chestia asta cu doua linii [ cratime ] se practica frecvent cand avem inversiuni in exprimare. Practic am invatat sa scriem corect in doar trei paragrafe!

scriem corect

Învață să scrii corect

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.