Plateste sau nu biserica taxe?

Hai sa incepem cu niste date statistice, pentru ca multi se intreaba cati preoti sunt in Romania? Ei bine, preoti ortodocsi avem in jur de 15.000, mult mai putini decat medici si profesori. Ei platesc taze si impozite pentru orice activitate comerciala, impozit pe salarii, pe cladiri, etc. A, nu platesc [ nici nu prea taie chitante ] pentru donatiile, sau cum le-o zice la banii primiti la nunti si botezuri. Dar ideea este ca nici alte culte nu platesc, ca asa s-a gandit cineva, ca e corect ca anumite chestii sa ramana ca acum peste 100 de ani.

Plateste sau nu biserica taxe?

Ca sa fie mai clar, toate cultele din Romania – deci toate, ne-am intes? au statut de ONG + inca cateva mici facilitati. Legat de chitante, asta e – nu-l vad pe preot cu casa de marcat in buzunar. Nu am fost atent nici la lumanari daca dau sau nu bon, dar ma indoiesc ca problema este chiar asa de grava. Pe vremea regimului de trista amintire, in 1984 – am stat la masa cu cativa pretendenti la o parohie, adica stundentii de la teologie. Toti au zis ca vor sa isi ia mercedes, asta e visul lor.

Evident ca nu poti crede ca 100% dintre preoti sunt corupti, nici ca au fost colaboratori ai securitatii – desi e posibil sa fi fost, dar cu siguranta niciu-un stat [ in afara de Vatican ] nu isi tine economia pe banii veniti de la preoti. Nu-i apar, nu le cercetez activitatea, pentru ca nu e cazul. Dar DA, biserica plateste taxe si impozite ca orice ONG. Asadar nu asta e problema romanilor, dar cel mai corect ar fi sa spunem culte religioase, nu sa dam vina mereu doar pe BOR. Ca asa ne-am obisnuit, numai ortodocsii au o vina, restul desi merg pe aceleasi legi si principii, sunt sfinti.

impozite biserica

Plătește sau nu biserica taxe?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.