Despre prietenia romano-maghiara

Am scris ieri ca vrajba asta dintre romani si maghiari inca mai bantuie pe meleagurile mioritice. Asta pentru ca multi nu vor sa inteleaga cateva lucruri simple: ungurii erau rai pana acum 100 de ani, dar nu are nicio legatura cu cei de azi care traiesc in Romania. Ardealul a fost cucerit de maghiari cu sabia, iar de catre romani cu baioneta. Cam tot aia, doar ca noi am fost ultimii si asta conteaza. Romanii au fost mereu majoritari in Ardeal, asta nu i-a ajutat secole la rand, n-ar trebui sa conteze nici azi. MAi important este ca Ardealul sa ramana mereu „fruncea”.

Despre prietenia romano-maghiara

DA, Iancu de Hunedoara a fost roman, Matei Corvin insa era mai mult maghiar. Asta nu conteaza, pentru ca nici Barack Obama nu e 100% american, dar este si va fi primul negru devenit presedinte in SUA. Adica american. Regii Romaniei nu au fost romani, deci chiar conteaza? Ar fi contat daca Huniazii mutau capitala la Cluj, faceau din natiunea romana clasa conducatoare. Dar parca nu a fost asa.

Romania si Ungaria impart locurile codase ale Uniunii Europeane, la ce bun atatea comparatii? Ungaria a fost candva „Mare”, am avut si noi Romania Mare, doar ca acum sunt mici amandoua. Oare rasul asta si vrajba vor ridica candva tarile astea? Sau mai bine invatam sa traim impreuna in mileniul 3, nu pe vremea lui Avram Iancu?

De ce Harghita si Covasna sunt cele mai sarace judete din Ardeal? Pentru ca se izoleaza, pentru ca inca mai sunt persoane care cred in suprematia rasei maghiare si inferioritatea romanilor. Acolo unde sunt toti egali, cum ar fi la Cluj sau Oradea, totul merge bine. Deci se poate, trebuie doar sa vrei. Daca unii se vor gandi doar la faptul ca sunt urmasii lui Burebista iar altii ai lui Attila, care printre altele era hun, nu o sa iesim din Evul Mediu niciodata.

Ar mai fi ceva: maghiarii nu au fost toti conti si grofi, ca altfel nu ar fi existat un Gheorghe Doja, nici romanii nu au fost toti iobagi, ca altfel nu ar fi existat Iancu de Hunedoara. Romanii nu-s doar urmasii lui Avram Iancu, sau Pintea, iar prima locomotiva nu a fost romaneasca ci austriaca, facuta la Viena. Deci sa nu transformam totul in romanesc si maghiar, ci in al nostru – al ardelenilor. Sa vedeti ca va fi mai bine!

maghiari și români

Despre prietenia romano-maghiara

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.