Reactionez la noul clip al lui Razvan Balanescu

Este al doilea articol din seria “reactionez la” scris despre Razvan Balanescu si cred ca vor mai urma multe. Asta pentru ca Razvan face treaba buna, dar mai are nevoie de cateva corecturi, pe langa inadvertentele din clipuri. Gasiti clipul cu pricina aici, subiectul fiind cum sa iti iei masina GRATIS la fiecare 5 ani. Ideea e super ok, dar am sa discut putin despre premizele oarecum gresite  din clip. Se pleaca de la ideea ca nu e ok sa-ti iei o masina de 60.000 de euro pentru ca la ea pierzi mult si ca daca ai investi acei bani intr-un apartament, ai putea sa-ti iei din chirie o alta masina mai ieftina, noua.

Reactionez la noul clip al lui Razvan Balanescu

Deci ideea clipului se invarte in jurul ideii ca in loc de o masina noua de 60.000 de euro ai putea sa-ti iei in leasing una de 21.000 de euro, pe care sa o schimbi in perioada de garantie cu alta noua. Ideea principala era ca ai facut rost de banii astia pe nepusa masa, mostenire, LOTO, etc. Pana aici e super ok, adica nu faci asta cu primii si singurii tai bani la nivelul asta. Dar daca ai o afacere care-ti aduce banii astia lunar, parca merita, nu-i asa? Dar repet, omul spune clar ca zice ca astia sunt aproape toti banii tai.

Da, in cazul asta, adica astia sunt toti banii tai si nu sunt un procent mic din castigul tau anual, e cam aiurea sa-i dai pe o masina scumpa. As da acesti bani pe o masina? Daca as avea banii astia si ar fi cam 20% din venitul meu anual, probabil ca DA. De ce? Pentru dotari si confort. Dar cum inca mai lucrez la planul asta, de a castiga 30.000 de euro pe luna, in viitorul apropiat probabil ca nu se va intampla.

Deci in teorie clipul este super ok, pentru ca nu se spune mai nimic despre cel ce are banii astia, in afara de faptul ca s-a procopsit cu o pleasca de 60.000 de euro dintr-o data. Cum am mai discutat problema chirias versus proprietar, revin putin la ea. Sa zicem ca ai 25.000 de euro si nu stii ce sa faci cu ei. Cumperi cu rata la banca un apartamet pe care-l dai in chirie. In Bucuresti. Sa zicem o garsoniera de 30.000 si inca 5.000 in renovare – aranjare, ca-l iei la rosu aproape. Plus mobila, acte si altele, deci mai ai nevoie de alti 10.000 de euro. La BCR cu Prima casa pe 10 ani si rata fixa iti iese o rata de 560 de lei pe luna, cand chiria de minim 200 de euro/luna ar insemna acum 960 de lei! Ai din start un profit lunar de 400 de lei. Nu-i rau deloc, este?

Poti face si tu calcule diverse, in mod cert Prima casa – la varianta o casa noua vad ca au plafon minim de creditare de 70.000 de lei, desi cred ca nu e fix asa. Oricum daca reusesti chestia asta iesi si mai bine, rata e de doar 510 lei pe luna. In curand va fi sub 100 de euro, caci evident va creste euro in curand peste 5 lei. Mai au ei niste comisioane, dar aia e o alta treaba, oricum iesi super ok. Cost total 62.087 lei, deci cu 12.000 in plus fata de cat imprumuti, iar asta in 10 ani! Chilipir curat!

Daca mergi tot la BCR si iei un credit de nevoi personale pe 5 ani sau 60 de luni, iesi la o rata de 1107 lei, deci ai mai da ceva bani din buzunar, dar nu foarte multi. Cam 150 de lei pe luna, adica 9.000 de lei in cinci ani. Sa zicem 1.800 de euro! Eu zic ca vinzi garoniera aia cu mai mult de 27.000 fiind finisata si evident zona desvoltandu-se in continuare. Vorbim de un imobil nou. Daca nu iti iese, o mai tii cinci ani inchiriata si esti pe plus. Oricum ai calcula, in cinci ani ai o garsoniera de 30.000 de euro pe care ai dat 27.000! Ai castigat 10% fara sa faci nimic!

prima casa

Reacționez la noul clip al lui Răzvan Balanescu

Poate vrei sa citesti si:

One comment

  • Iulia

    Clipul nu e cine stie ce, pentru ca Razvan vine cu ideea sa iei apartamentul si din chirie platesti masina, eu zic sa iei masina ca rata e mai mica la apartament – dobanda vreau sa zic – si parca asa merge si mai ok. Cu aia 40 de mii dai avansul la apartament, din chirie platesti rata si cu ce-ti ramane te distrezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.