Retete de sarmale si sarmalute moldovenesti
Bucatarul de serviciu ne-a anuntat azi ca trecem la lectiile de bucatareala si invatam sa facem sarmale si sarmalute moldovenesti – acestea zice el ca ar fi cele mai bune. Ca sa incepem cu dreptul, nu pot sa nu remarc ca la moldoveni totul este la diminutiv, pana si sarmalele devin sarlmalute, copilul copilas si asa mai departe. Dar sa lasam palavrageala si sa trecem la gatit, dupa ce trecem in revista zic eu, cate feluri de sarmale avem.
Sarmale si sarmalute moldovenesti
Avem in primul rand cele doua tipuri de sarmale, normale si de post. Cele de post evident nu au carne, doar orez sau ciuperci dupa gust. Cele normale pot fi in foi de vita sau foi de varza, cu carne de porc, vita sau amestec. Nu am auzit de sarmale cu carne 100% de oaie, poate doar la machedoni gasesti asa ceva, dar ar trebui sa ne confirme ei.
Am gasit recent pe YouTube o modalitate de a impacheta sarmalele instant, adica fara multa munca, cu ajutorul unei folii de plastic – merge chiar si cu o punguta de plastic de mici dimensiuni. Super treaba, o recomand cu caldura, cautati ca veti gasi imediat cum se face, si va jur ca merita!
Deci acum sa vedem ce fel folosim varza murata: caci de obicei asta fac romanii, in loc de asa de delicioasele sarmalute in foi de vita si cu smantanica, fac sarmale din foi de varza murata. Inteleg iarna, dar vara sa faci asa ceva, pentru mine unul este inadmisibil. Cum est ede neconceput sa pui la un kilogram de carne tocata mai mult de o mana de orez. Pai ce e asta, orez pentru bebelusi? Al ase face cu lapte, aici sunt sarmale, deci carne tocata – recomand amestec vita + porc ( 30% cu 70%, maxim 40% vita! ). SA vezi ce bune si gustoase ies!
Pentru a avea si pofta de mancare, recomand soricelul din poza de mai jos, va deschide apetitul oricui!