Istoria salamului de Sibiu
Istoria salamului de Sibiu incepe la Sinaia si nu este legata de un roman ci de italianul Filippo Dozzi. Cu totii am ravnit la acest delicios salam, dar pe vremea lui Ceausescu costa 120 de lei kilogramul, de 10 ori mai mult decat alte salamuri mai „proletare”. Nici carnatii Plai nu erau ieftini, peste 100 de lei [ parca! ]. Dar daca erau facuti in Prahova, atunci de ce noi il stim cu denumirea de „salam de Sibiu”? Pai hai sa-i aflam impreuna povestea. Incepe in 1010 cand acest italian, Filippo Dozzi a produs un salam crud-uscat delicios. Pe care il exporta in Austro-Ungaria prin vama Sibiu.
Conținut articol
Istoria salamului de Sibiu
Initial salamul era cunoscut sub denumirea de „salam de iarna”, pentru ca se prepara cu precadere iarna, la Sinaia. Aici clima era propice acestui tip de preparat, asa ca produsul era delicos si era in special comandat de familia regala. Prin 1938 italianul producea peste 100 de tone de „salam de Sibiu„, care a primit denumirea sub care-l stim astazi tocmai pentru ca avea stampila vamii din localitate.
Fabrica italianului a fost mostenita de fiii sai Antonio si Giuseppe, care au pierdut-o bine inteles odata cu venirea comunistilor si a nationalizarii. Comunistii au considerat ca nu este pentru omul de rand, fiind un lux, cu pret pe masura. Cu un salariu mediu de 2000 de lei, un muncitor putea cumpara maxim 17 kilograme de salam de Sibiu pe luna. Azi el costa peste 70 de lei kilogramul, fiind evident destul de scump pentru cetateanul obisnuit. Dar este si bun!
Rețeta salamului de Sibiu
Asa cum am spus deja, salamul de Sibiu este un produs crud-uscat, producersa lui necesitand pe langa conditii deosebite, mult timp. El contine carne de porc si slanina – aceasta este obligatoriu doar de pe spatele porcului – si o groaza de condimente. In plus, salamul de Sibiu contine sare, piper, usturoi si alte mirodenii care sunt tinute secrete. Astfel capata un gust deosebit.
In plus, salamul de Sibiu este afumat si innobilat cu mucegai, care se gaseste si pe pelicula de protectie, acolo avand doar rol decorativ. Uscarea si maturarea se face pentru o perioada de cel putin sase luni. Azi salamul de Sibiu este marca inregistrata si protejata, singurii care mai pot produce acest salam fiind grupati in Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, din care evident fac parte si urmasii italianului Filippo Dozzi. Putem deci sta linistiti, acest produs este unul original, deosebit de gustos, pe care putem sa-l luam din lanturile mari de magazine.