Despre Tinutul secuiesc

Ieri s-a dezbatut mult despre Tinutul secuiesc, autonomia acestuia si maghiari in general. Lasand partea politica la o parte, stau si ma intreb, de ce se ocupa UDMR de secui? De ce intreb asta? Pai am luat la puricat pagina de WikiPedia legata de subiect. In ditamai articolul despre aceasta zona a Romaniei, locuitorii ei romani sunt amintiti prima data la sectiunea conflictului din luna martie 1990. Adica autorii i-au descoperit pe romani abia aici, in restul istoriei NU. Ar fi bine sa ne gandim ca maghiarii nu s-au identificat cu secuii niciodata. Cine ne spune asta? Istoria si cele trei natiuni favorizate: maghiari, secui si sasi!

Despre Tinutul secuiesc

Deci daca am terminat cu faptul ca maghiarii nu sunt secui, desi azi mai nimeni nu se considera secui in Romania, in Ungaria cam la fel, de ce Tinutul secuiesc si nu cel maghiar? A, pentru ca de fapt desi se declara maghiri, secuii nu sunt si nu au fost, au avut teoretic un tinut al lor, in Transilvania. Adica cumva s-a dorit diferentierea lor, exact cum azi avem moldoveni, olteni, ardeleni, banateni, etc. Nu ma luati acum ca de fapt banatenii sunt ardeleni, ca toti sunt romani, am dat doar exemple de diferentiere dupa zona.

Acum te intrebi, Tinutul secuiesc se dorea o entitate etnica sau una zonala? Revenind la articolul de pe WikiPedia, amintirea romanilor se incheie brusc, amintind doar ca sunt majoritari in Targu Mures. In rest nimic, nicio contributie in intreaga istorie a Ardealului, a tinutului. Un cititor neavizat ar crede ca nici nu exista.

Concluzii

Concluzie: prezentarea tinutului secuiesc pe WikiPedia arata si vorbeste doar despre secui, desi minunte: romanii reprezinta peste 40% din locuitorii acestei zone! Da, corect – datorita majoritatii din Judetul Mures. Dar sa nu uitam ca de exemplu in orasul Covansa maghiarii sunt doar 62%, majoritari ce-i drept, dar nu sunt nici pe departe cu mult mai multi decat romanii, dublu, asadar avand in vedere ca romanii sunt 50% din populatia maghiara, nu am vazut nicaieri prevederi sau favoruri, asa cum au maghiarii in Romania, fiind doar 6%. La fel si in intreg judetul, maghiarii sunt 73% [ 164.158 ]. In Harghita insa maghiarii reprezinta 82%, aici chiar sunt majoritari, fara nicio discutie, desi 12,6% romani reprezinta iarasi mai mult decat procentul maghiarilor din Romania, iarasi dublu. Ceva drepturi pentru acestia? Nu am auzit propuneri de la UDMR niciodata!

Daca ajungem la judetul Mures, aici deja avem o alta structura etnica a asa zisului Tinut secuiesc. Maghiarii reprezinta doar 49% din populatie. Pai aici ar trebui ca limba oficiala a zonei din tinut sa fie romana? Sa se puna sef un roman, ca deh – ei sunt majoritari? DA, o minune se intampla si in cea mai populata zona din Tinutul secuiesc locuiesc 53% romani!

Populatia din Tinutul secuiesc

Asadar mai sus am explicat ca in Tinutul secuiesc, cu imn secuiesc, cu ce vrei tu, inclusiv cu limba „de stat” maghiara, exista un judet unde romanii sunt majoritari. Mai mult, in resedinta judetului, Targu Mures – gasim 50,34% romani! Parca numai a tinut secuiesc nu seamana, nu-i asa? Judetul Covasna are o populatie de 206.261 locuitori dintre care romani sunt 51.790 sau 23,3%. Suficient zic eu pentru a avea drepturi speciale [ sa le ridice comuniatea maghiara scoli, gradinite, etc. ]. Asa ar fi frumos, doar reprezinta un sfert din populatie! Poate si niste spitale romanesti, asa ca sa se inteleaga cu personalul medical? Aici e si gluma, dar e si serios, am fost patit sa fiu in spital doar printre maghiari, mi-au adus translator odata in cinci zile!

La recensamantul din 2011 in Covasna erau 206.261 locuitori! Ca idee doar, in judetul Mures sun 309.375 locuitori de etnie romana! Doar in Targu Mures traiesc 75533 de romani! Sa va mai zic ceva interesant? Pagina primariei din Covasna, desi are sectiunea de limba romana, este partial nefunctionala, in timp ce cea in limba maghiara merge! Oare de ce?

Judetul Harghita are o populatie de 304.969 locuitori, Covasna am spus mai sus are 206.261, in total 511.230 de locuitori, in timp ce judetul Mures are 580.851 locuitori. Practic in Mures avem peste 50% din populatia Tinutului secuiesc. Iar judetul este preponderent romanesc! Nu pare oarecum absurd sa ii zici zonei Tinutul secuiesc? Asta ar fi un aspect, dar sa ceri si autonomie cu drepturi speciale pentru maghiari parca e cam mult, cel putin in opinia mea.

Tinutul-Secuiesc

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.