Despre venitul pasiv
De cele mai multe ori cand vine vorba de educatia financiara se vorbeste de venitul pasiv, dar spre mirarea mea, toate articolele au aceleasi continut. Adica sfaturi generale, care de cele mai multe ori nu se pot aplica. Nu zic ca nu sunt si persoane cu bani care pot face ce te sfatuiesc acesti oameni de bine: adica sa inchiriezi cele 20 de case pe care le aveai in proprietate, sa investesti in actiuni – aici am ceva de comentat, dar mai spre final – etc. Adica ce sfaturi sa-i dai unuia care castiga 1200 de RON pe luna? Sa-si cumpere o casa noua? Pai el nu are de mancare, de unde sa investeasca?
Conținut articol
Despre venitul pasiv [ realitate versus mituri ]
Un exemplu de venit pasiv ar fi un site evergreen, care sa-ti aduca bani cu galeata pana la adanci batranete. Doar ca un astfel de site nu e prea usor de facut, desi am ceva exemple in portofoliu. Problema lor este ca aduc cam 100 de euro pe luna, am cam 4 sau 5, deci mai mult de 500 de euro pe luna nu pup de la ele. E super ok, doar ca daca nu esti cu ochii pe ele, maine te trezesti ca traficul a scazut, bani ioc.
Mi-a placut sfatului uni mare om, acela de a scrie carti si a trai din vanzarea lor in format eBook pe internet! Hai ca asta m-a facut sa rad, adica el crede ca in fiecare romanas zace cate un Creanga sau un mic Eminescu? E o diferenta mare intre a scrie pe blog si a scrie o carte. Uite, fostul meu coleg Tureac Ciprian are talent la scris, doar ca el scrie pe FaceBook nu s-a gandit sa faca o carte. Pentru ca pentru a vinde o carte ai nevoie de talent. Altul decat ala de a scrie frumos.
Cum sa castigi bani online?
Aici sunt mii de sfatuitori, ai impresia ca a face bani online e ca si pescuitul in balta. Chiar si aia e mai usor decat sa faci bani in mediul online. Ma refer la bani seriosi, un minim de 500 euro pe luna net – dupa impozite si alte cheltuieli – ar fi un prim pas. Primul sfat: actiuni pentru dividente. Ia ghici cam cati bani ar trebui sa ai in actiuni ca sa visezi la 1000 de euro pe luna, sau ma rog, 12.000 pe an, ca alea se platesc anual.
Un alt sfat este acela de a te apuca de marketing afiliat. O idee buna la modul general, o idee greu de implementat in mod natural. Mai ales ca in Romania nu prea e lumea invatata sa cumpere din recomandari de pe site-uri. Nu mai zic ca si platformele s-au magarit. Inainte aveai recurenta pe mai multe luni, acum sa zici mersi la cateva zile, sau hai mai indulgent la unii, saptamani. Adica ai trimis omul pe magazin, dar daca cumpara peste o luna, adio comision.
In rest gasim variatii pe aceiasi tema: blogul de nisa, AdSense, etc. Sincer sa fiu, cred ca poti reusi in mediul online, cel putin daca vorbim de sume de genul a 500 – 1500 de euro pe luna, mai sus insa – e o alta gasca in alta traista. Ar fi insa o nisa destul de facila: YouTube! DA, daca ai cat de cat o atractie pentru live-uri, nu mai zic daca te si pricepi la editare video, ai sansa sa castigi bani ca vlogger. As merge pe ultima varianta – creator de continut, aici locurile sunt nelimitate. Abia apoi daca ai cateva sute de mii de urmaritori, ai putea incerca ceva gen publicitate ca influencer.