Viata la tara, atunci si acum

Ma uit cum discuta tinerii de azi despre ce grea era viata la tara – sau cat de grea este acum in unele sate si comune din Romania. Asta in timp ce viata la oras e un RAI, asa cum se vede in poza de mai jos. As putea pune poze din orasele fantoma, alea de unde au plecat minerii. Multi uita ca vremea trece, toaleta nu mai este in curte, animalele beau apa din adapatoare, uzi gradina cu aspersorul si ari cu tractorul. DA, se poate trai la tara ca la oras, doar ca mai bine. Si invers.

Viata la tara, atunci si acum

Toti vor azi sa traiasca la bloc, dar sa fie unul nou, probabil fata vecini recalcitranti si cu multe locuri de parcare – gratis! Ne-am obisnuit deja cu mancarea de la supermarket, cu mizeria si poluarea, ce sa mai adaug oare? DA, nu ne place sa taiem porcul, doar carnea ne place, nu-i asa? Nici cand se vand rosiile fara gust prin piete, aduse din Turicia sau Olanda nu ne place, ne plangem ca importam totul, ca e scump mararul si patrunjelul si ca ciresele se vand in Bitcoini. Dar nu vrem sa steam la tara, pentru ca nu-i asa, la birou mancand indigou e mai placut!

E greu sa tunzi iarba din gradina, mai bine dai 10 lei si spala scara blocului un amarat, unul din ala venit de la tara pentru un trai mai bun la oras. Era grea viata la tara, dar si la uzina era un fel de vacanta, unde strungarul se ducea de placere. Poat enu a vazut nimeni cum arata o hala de la UMEB, fara geamuri si une iarna iti inghetau mainile pe tolele de tabla. Dar erai in Capitala, la oras. Salariul era cam cat ar fi acum 1300 de lei [ noi ]. Iti ajungea daca nu stateai in gazda ci la caminul muncitoresc. Asta era dupa ’89, stai linistit.

Viata la tara nu e idilica, dar nici mai grea ca la oras, daca stii sa o traiesti. Daca vrei sa traiesti ca acum 100 de ani, atunci ar fi bine sa-ti aduci aminte cum era la oras tot acum 100 de ani, ca sa faci o comparatie justa.

Viata la oraș

Viata la oraș – București 2021

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.