Vise sau visuri ?

Ne-au scris mai multi cititori si ne-au intrebat cum e corect in limba romana: vise sau visuri? Raspunsul este ca ambele variante sunt corecte doar ca au sensuri diferite. In mod cert zicem eu visez sa ajung aviator, insa acestea sunt visuri de marire in timp ce visele se adeveresc atunci cand esti perseverent. Ati prins ideea? Hai ca nu este greu, va garantez. Am sa explic mai jos cand folosim o varianta si cand pe cealalta.

Vise sau visuri, cum e corect ?

In limba romana sunt mai multe exemple de cuvinte care au doua forme la plural, acesta fiind si cazul substantivului vis. Sa incepem cu varianta vise, pe care o folosim atunci cand vorbim de ceea ce visez noaptea. Adica in somn. Pe cand visurile sunt ceea ce ne imaginam cand suntem treji, adica sunt de fapt niste iluzii. Cred ca am lamurit deja cum stau treburile si veti folosi de acum incolo corect fiecare varianta pentru pluralul substantivului vis.

Ziceam in preambulul acestui articol ca mai sunt civinte care au doua forme la plural. Sa luam cateva exemple: substantivul masa. Putem sa avem si mese si mase. Evident ca la masa pe care mancam o sa avem pluralul mese, in schimb masele de oameni de la manifestatii sunt altceva. As adauga si substantivul camin, unde avem variantele camine si caminuri. Caminele sunt acele constructii unde stau studentii, in timp ce caminurile sunt folosite pentru a ne incalzi in casa noastra. Deci nu va faceti visuri desarte, desi visele nu au facut rau nimanui. Sa vorbim corect limba romana, nu e chiar asa de greu!

vise sau visurui

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.