Răzvan Bălănescu – cand e cel mai bine sa faci un copil?

Răzvan Bălănescu deschide anul 2021 cu o tema destul de grea: cand e cel mai bine sa faci un copil? Raspuns general valabil: cand esti pregatit, financiar, emotional, etc. Raspunsul medicului: cand esti cat mai tanar si sanatos, cu cat mai devreme cu atat mai bine. Razvan a facut pasul asta la 27 de ani, nici devreme si nici traziu, cu ajutorul medicilor si a tehnologiei moderne. Este printre cei norocosi, pentru ca teoretic o duce bine financiar si a reusit miracolul cu ajutorul stiinte si a medicinei moderne. Dar se pune intrebarea: cand esti pregatit financiar cu adevarat sa ai un copil?

Razvan Balanescu – cand e cel mai bine sa faci un copil?

Ideal ar fi ca cel putin mama sa-si petreaca mai tot timpul cu copii, ceea ce la noi cel putin, nu se prea poate, decat evident daca tatal castiga atat de mult, incat sa-si poata permite ca mama sa stea acasa. Dar aici intervine problema: mama este doar casnica pana implineste copilul 20 de ani? Nu are si ea o viata a ei, o cariera, niste aspiratii? Poate creste copilul doar cu mama si tatal doar in weekend si seara cand vine obosit de la munca?

Este oare ideal sa creasca copii cu bunicii? Aici deja avem o problema: sa luam cazul lui Razvan Balanescu: 27 de ani, daca dublam varsta mama sa ar trebui sa aiba 54, deci nu ar fi la pensie. Ramane solutia bonei, dar aici ne intrebam iarasi, ne permitem sa dam minim 2500 de lei pe o bona? Ce venituri ar trebui sa ai ca sa-ti permiti o bona la copil, o viata decenta si cine ar mai face copii daca am respecta aceste reguli?

Tarile nordice ( Suedia, Norvegia, Finlanda ) au o cu totul abordare, parintii sunt sustinuti de stat o lunga perioada de timp, financiar vorbind. Sa nu uitam ca in Romania cel putin 50% dintre tineri sunt la pragul saraciei. Ei ar mai trebui sa faca copii? Discutam si despre ei sau nu fac parte din discutie in bula noastra? Sa nu mai zic ca situatia financiara nu este mereu roz, oricand poate interveni o criza. Ce faci cu copii atunci?

Asadar parerea mea este ca discutia despre momentul optim pentru a face un copil este pur teoretica. Nu mai zic ca imediat se pune a doua intrebare: cati copii este ideal sa ai? Daca am face cate unul cu totii, in scurt timp vom avea doar jumatate din populatia tarii. Adaugam emigrarea si ne trezim cu tara depopulata complet in 50 de ani! Voi cum vedeti problema asta?

copii

Poate vrei sa citesti si:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.