
De unde vine expresia „a da coltul”?
Am stat noi si am studiat limba valaha, adica a valahilor, a romanilor de acum cateva sute de ani. Am descoperit ca experesia a da coltul este mai noua decat credem noi si vine de la o alta expresie: a disparut dupa colt. Deci este evident ca a da coltul inseamna a muri, adica a disparea dintre cei vii. Sper ca am lamurit problema cu a da coltul, desi nu este sa zicem asa, o chestie placuta, e bine sa stim ce inseamna si de unde vine [ sa invatam sa vorbim corect si elevat in limba romana! ].
De unde vine expresia „a da coltul”?
Oare ce este dupa colt? O intrebare pe care ne-o punem toti, dar desi toti dam coltul, nimeni nu vine sa ne spuna ce e acolo. Dar cand dai coltul si apari imediat in fata cuiva? Este si asta o varianta, nu-i asa? Avem multe expresii romanesti a caror provenienta s-a pierdut in timp.
A spala putina, o alta expresie care isi are radacinile in trecut. Sensul este de a pleca subit, a fugi de la locul faptei. Dar de unde provine ea? Stim cu totii ca putina este butoiul acela de lemn in care tinem branza si mai nou varza murata. In mod cert pentru a pregati putina pentru alimente mai intai trebuie spalata. Cu ce? Pai de obicei cu lesie, ca sa iasa mirosul. Deci cum ajungem de la asta la fuga? Uite asta nu se stie.
O sa mai revenim cu expresii romanesti a coror sens se stie dar a caror provenienta ne scapa. Mai ales ca luna asta sarbatorim „Limba noasta cea romana”, desi iar la Chisinau a devenit pur si simplu limba noastra, ca asa-i in politica. Pana la reintalnirea nostra viitoare, ca spunem la revedere!

Lecții de gramatica pentru cine are nevoie