Diferenta dintre si intre

Am vazut recent la Razvan Balanescu un video care se intitula asa: diferenta intre ceva si altceva. Acum sa fim seriosi, omul se lauda cu faculatate si este formator de opinie. Asa ca am sa-i explic cand folosim dintre si cand intre. Cert este inca de la inceput ca se spune corect diferenta dintre ceva si altceva. Cele doua prepozitii par usor de folosit, doar ca trebuie sa stim putina gramatica ca sa nu facem gafe de genul asta. Nu o sa vin cu definitii coplicate, care sa va faca capul mare si la final sa ramaneti tot in stadiul de necunoscatori.

Diferenta dintre si intre

Asadar folosim dintre cand avem doua chestii diferite, pe care le comparam. In schimb spunem corect ca ne aflam intre ciocan si nicovala. Adica ati prins ideea, nu-i asa? Aici este vorba de locul unde ne aflam, desi la aceiasi categorie cu locul folosim asa: spatiul dintre sifonier si fereasra, asta doar ca sa ne incurcam putin. La fel de corect spunem ca am luat masa intre orele 12 si 13, iar cu asta cred ca am acopetit putin plaja in care folosim corect cele doua prepozitii.

Limba romana nu este grea, doar ca are ea niste regului care ar trebui sa fie clare, dar si multe exceptii, ceea ce duce la confuzii. In mod normal folosim dintre atunci cand vrem sa aratam locul ocupat de ceva sau cineva. Este de obicei insotita de un atribut, dar aici deja intram in teorerie pura, ceea ce evit sa fac in lectiile mele pe pe internet. Daca am sti teoria nu ne-am mai incurca in practica, nu-i asa?

In speranta ca de acum nu veti mai face confuzii intre sutuatiile cand folosim intre sau dintre, astept in continuare nelamuririle voastre legate de folosirea corecta a limbii romane. Lectia de azi a fost prilejuita sa cum am spus de greseala facuta de vloggerul Razvan Balanescu, in titlul unuia dintre clipurile sale. Sa speram ca va trece pe aci si va face corectura acestuia, nu de alta, s anu rada lumea de el in mod inutil. Acum va trebui sa aleaga intre a ignora sfatul nostru si a lua seama de el.

greșeli gramaticale

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.