Pe ce cheltuim banii?

Intrebarea asta e legata in principal de cat castigi, pentru ca evident nu poti compara pe cineva care castiga minimul pe economie [ maxim 1.500 RON/luna net ] cu unul care ajunge la cateva mii de euro. Ma gandesc la mine, am un Samsung Galaxy S6 din 2016, ianuarie. Am dat pe el 2.000 de lei, inca merge si ma gandesc la baterie in fiecare luna. Mai tine, cu ce-l inlocuiesc? Nu mai vreau un telefon slab, dar sa dau banii pe un Note 10 oare merita? Vedeti ca nu m-am gandit la ultimul smartphone scos de Samsung, nici nu ma gandesc sa trec la Apple ca sa le dau bani doar pentru ca sunt ei TOP 3.

Pe ce cheltuim banii?

In mod evident primii bani se duc pe casa – chirie, rata sau doar intretinere, apoi urmeaza mancarea, banii pentru job – aici poate fi diferit, in functie de ce faci: freelancer sau angajat, cat dai pe instruire ca sa cresti, etc. Daca ai terminat cu casa si mancarea, urmeaza restul, unele mai importante altele mai putin. Masina? Nou, second hand, depinde de ce-ti permiti si ce-ti doresti? Ce te face sa fii multumit? Pe mine ma incanta a mea Skoda Kodioq, noua. Evident ca puteam face altceva cu banii aia, am preferat sa iau un SUV mare, nou. Cum zicea cineva, am investit in confortul meu, in mentalul meu. Oricum aveam nevoie de o masina, asa ca am luat exact ce am crezut ca i i permit, cu banii jos.

Unii dau banii pe tot felul de chestii inutile, pe imbracaminte si incaltaminte pe care le poarta odata la 10 ani, sau ma rog, nu le mai poarta peste un timp pentru ca sunt demodate. Dar ce sa faca cu banii? Sa-i investeasca in bitcoin? Daca nu ai talent la investitii, mai bine te distrezi si te simti bine.

Azi am citit undeva ca cel mai bine ar fi sa-ti iai masina cu maxim 6 salarii si o casa de maxim venitul tau pe trei ani. Pe bune? Sa zicem ca ai un venit de 1500 de euro pe luna, suficient sa traiesti decent. Ar trebui sa-ti iei o garsoniera de maxim 54.000 de euro sau sa stai in chirie pana iti creste leafa sau venitul. Eu sincer as face un credit pentru casa pe 10 ani, mai ales daca venitul asta pare cat de cat sigur. OK, daca imi merge mai prost o inchiriez, scot rata sau o mare parte din ea si la final raman cu casa. Sau ma rog, o vand si imi recuperez o mare parte din investitie. O rata de 500 de euro din 1500 nu e mult, mai ales daca sunt doua salarii in casa. Cu restul de 1000 de euro sau aproape 5.000 de RON eu zic ca traiesti rezonabil.

Cu 500 de euro pe luna ai 6.000 pe an, adica cam 60.000 in zece ani. Parca te apropii de un apartament chiar si in Bucuresti. Poate am exagerat cu 10 ani, sa fie 15. Decat sa dau pe chirie mai bine dau pe propria mea casa. E o parere personala, nu mai zic ca totusi la o casa mai e nevoie si de avans: de la rude, parinti sau dar de nunta. Altfel vei sta in chirie pana la adanci batranete, iar la pensie cine stie unde ajungi.

Pe ce cheltuim banii?

Pe ce cheltuim banii?

Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.